👉 Prietenia online vs prietenia offline

👉 Prietenia online vs prietenia offline

  Prietenia adevărată e nu e ușor de atins, e un proces de lungă durată și mulți dintre noi o recunoaștem atunci când o avem sau o vedem în alte relații. Pentru unii, momentele definitorii ale prieteniei au fost profunde ca, spre exemplu, când ți-a luat apărarea în fața părinților, iar pentru alții prietenia constă în gesturi simple precum vorbitul la telefon cu orele atunci când ai o problemă de dezbătut sau un prieten care te ajută cu temele chiar dacă nu le-a făcut pe ale lui. A avea prieteni buni este foarte important pentru fericirea ta, de aceea vom vedea împreună care sunt semnele care arată că poți avea încredere într-o persoană.

Cum să-mi fac prieteni noi?

Dacă simți că îți este greu să-ți faci prieteni noi, nu-ți face griji, asta nu înseamnă că este ceva în neregulă cu tine. Haide să trecem împreună prin câteva lucruri pe care le poți face pentru a îți îmbunătăți șansele de lega noi prietenii:

  • Fii atent la tine. Atunci când vrei să ai o relație de orice tip cu altcineva, este important să fii, în primul rând, conștient de cine ești, ce nevoi ai și care sunt valorile și convingerile tale.
    Fii răbdător, mai degrabă decât insistent. Nu fii dezamăgit dacă decizia ta de a îți face noi prieteni nu dă rezultate imediat. Crearea unei rețele de prieteni este un proces de durată, iar dacă ești răbdător, vei ajunge să ai o întreagă gașcă de tineri care vor fi norocoși să te cunoască.
  • Încearcă să nu fii răutăcios. Fie că ești baiat sau fată, este greu uneori să reziști tentației de a îți face prietenii bazate pe o antipatie comună. Din păcate, însă, un astfel de comportament poate să-i rănească pe ceilalți și să te facă să pari o persoană care nu este de încredere.
  • Nu uita cine ești. Uneori, dorința de a avea prieteni ne poate face să vrem să schimbăm cine suntem, dar este important să știi că nu trebuie să renunți la o parte din tine pentru a avea prieteni. Asta înseamnă nu numai că prieteniile tale nu sunt reale, ci și că o să ratezi ocazia de a îți petrece timpul cu persoane care te plac exact așa cum ești.
  • Ești într-un proces de profundă transformare acum. De la copilul familiei, vei deveni adultul autonom, responsabil și încrezător iar acum e o etapă esenţială din viaţa ta, de care depinde mult ceea ce urmează în viitorul tău. Fii blând cu tine şi alege înţelept cum explorezi lumea, cum eşti în viaţa colectivă, cum îţi foloseşti inteligenţa şi creativitatea şi cum dai sens emoţiilor tale. Toate acestea devin baza ta de a fi în viitor. Cum vei lua deciziile acum?
Prietenii sunt persoanele cu care vorbești zi de zi, persoanele cu care te vezi zi de zi – chiar și online, dacă fizic nu este posibil.

  Loialitatea și încrederea rămân cele mai importante valori pentru o prietenie, iar tehnologia doar a diversificat modalitatea de a întreține prieteniile.Interacțiunile digitale oferă anumite avantaje pe anumite planuri, iar pe alte planuri prezintă anumite riscuri. Pe de o parte, mediul online sporește interacțiunile și schimburile de idei și informații prin conversații ce durează și ore întregi; mediul online, prin platformele sale cele mai folosite și prin preferința ta de a trimite mesaje, îți oferă răgaz – ai timp să te calmezi și să îți controlezi emoțiile și răspunsul pe care vrei să îl trimiți. Pe de altă parte, o prietenie poate fi ușor „atacată” în mediul online prin ușurința și rapiditatea cu care se răspândesc bârfe și zvonuri. În plus, rețelele sociale îți pot da impresia că oamenii sunt fericiți mai tot timpul. Pentru că prin fața ochilor îți apar numai fotografii cu prieteni virtuali care călătoresc, merg la concerte și evenimente inedite; și, în general, pare că o zi din viața lor este plină numai de lucruri frumoase. Ei bine, trebuie să știi că aceasta este o imagine eronată, oamenii doar par mai fericiți în lumea virtuală decât sunt în realitate. Numai că aleg/selectează să posteze numai cele mai reușite poze sau selfie-uri. Efectul? Poți ajunge foarte ușor să te simți singur și nemulțumit de propria viață. De partea goală a paharului, sunt specialiști care afirmă că mediul online te poate face să-ți pierzi anumite capacități – cum ar fi bogăția perceperii vocii umane, cu inflexiunile sale, cu ezitările sale. Nu mai apuci, astfel, să trăiești și aceste emoții și percepții, ci schimbul tău de emoție se rezumă doar la a citi texte bine gândite înainte de a apăsa butonul „Send”.
 În timp ce mediul online îți oferă un loc de desfășurare și exprimare, acesta îți și poate sărăci experiențele.Psihologia dezvoltării afirmă că empatia și apropierea sunt favorizate de oportunitatea de a petrece timp împreună, de a putea privi chipul oamenilor și de a încerca să le descifrezi emoțiile. Lucru pe care nu ți-l oferă mediul online sau ți-l oferă prea puțin, prin discuțiile audio-video online. Pe de altă parte, studii recente arată că dacă ai un blog sau un vlog ori un website pe care îl folosești pentru a împărtăși și dezbate subiecte de actualitate și de interes, tinzi să devii, în timp, mai sociabil și mai degajat în interacțiuni.Dacă, în mod activ, cauți informații online, tinzi să devii mai implicat în inițiative sociale, în mișcări sociale, în activități de voluntariat – așadar, îți poate fi mai ușor să găsești comunități de care să aparții. Și, de ce nu, mediul online îți oferă șansa să formezi tu comunități, în funcție de subiectele și activitățile asupra cărora te dedici. Și, implicit, să îți atragi propriii prieteni în aceste inițiative sau să găsești prieteni noi care să îți împărtășească pasiunile.Mai mult decât atât, dacă ești un tânăr mai timid sau retras sau ești ignorat de cercurile populare, mediul online îți oferă ocazia să îți faci vocea auzită.

  Cu toate plusurile și minusurile, mai ales în perioada de pandemie, mediul online a fost singurul tău mod de a rămâne în contact cu prietenii. Mediul online ți-a servit drept mediator – te-a ajutat să menții legătura cu cercul tău de prieteni, să împărtășești cu cel mai bun prieten ultimul meme la care ai râs sau îngrijorările pe care le-ai simțit.

Psiholog: Andrușca Carmina

Lasă un răspuns